Disability Centre Passive Building

The Centre for Disability Studies

Disability Essex

Disability Essex identified the need for a £1.75m Eco-sustainable centre to meet the increasing demand for specialist disability services, as the previous accommodation was dated and had high running costs. The pioneering new build was designed and constructed with sustainability in mind in order to minimise environmental impact and maximise longevity for the people that use it. 

To achieve this aim, the architects involved in the design and specification of The Centre for Disability Studies focused on creating the building to Passivhaus standards. The Centre for Disability Studies has been designed to the AECB’s demanding CarbonLite Step 2, which is based on the German Passivhaus standard.  One of its requirements is that the building should consume not more than 15 kWhr per sq. mtr. for space heating each year (15 kWh/m2yr). In comparison, a conventional UK building might use 200 kWh/m2yr.  The centre aimed to create 95% less CO² than similiar 'average UK stock' buildings.

Disability Essex and the architects, Simmonds Mills, commissioned Eco Frame Systems to supply and install the triple glazed windows and doors to PassivHaus standard.

In April 2010 the centre was awarded the Passivhaus certificate and approved by the Passivhaus Institut. It is now in full use with clients accessing the facilities and benefiting from the unique design.

See more information on Simmonds Mills and further pictures of the building.

http://www.simmondsmills.com/project.php?id=33

See more information on The Centre for Disability Studies.

http://www.centrefordisabilitystudies.org/